Estudiar un instrument

Com treballem a les classes d'instrument?
Es treballa a nivell individual en classes de 30', 45' o 1h segons el nivell i l'edat (i la dedicació i estudi a casa).
El ritme d'aprenentatge varia segons la dedicació horària setmanal a casa (flexibilitat curricular) i les capacitats de cada alumne.
Es treballen tres repertoris:
-
Escollit pel professor/a que sota el seu criteri dissenya un programa personalitzat i adaptat a cada alumne/a segons el nivell i estudi a casa.
-
Escollit per l'alumne/a que podrà treballar l'estil que més li agradi, amb l'ajuda del professor/a que realitzarà els retocs pertinents per adaptar la peça al seu nivell.
-
Repertori de l'agrupació instrumental, prèviament arranjat pel professor/a de l'agrupació i el/la d'instrument que vetllaran perque el seu paper dins l'agrupació sigui el més enriquidor possible.
Quan començar instrument i com escollir-lo?
Molts pares i mares es pregunten quin instrument han de triar els seus fills/es i quin és el moment ideal.
Entre d'altres factors, són fonamentals: l'edat de l'alumne/a (moment de desenvolupament psicoevolutiu) i les seves preferències, sense descuidar les seves condicions físiques i la predisposició que mostra davant cadascuna de les textures, timbres...
No hi ha una edat concreta i és important tenir en compte que l'alumne/a ha de disposar del seu propi instrument i que hi hagi un acompanyament per part de les famílies a casa.
Amb l'orientació instrumental pretenem independentment de les activitats que es duen a terme habitualment a les aules, que tant els pares i mares com, especialment els nens/es, vagin resolent a poc a poc els dubtes i les inquietuds que sorgeixen al voltant de l'elecció.
L'objectiu final és que els nens i nenes es trobin satisfets/es amb l'instrument que els/les acompanyarà durant els següents anys de la seva vida.
D'altra banda, l'orientació instrumental també es dirigeix a aquells i aquelles alumnes que, encara que ja estudien un instrument principal, mostren interès en aprendre a tocar un segon instrument.
Roda d'instruments | Petits concerts
Durant el curs, els alumnes "grans" de l'escola (o el professorat) van presentant instruments de l'escola a fi que els més petits (de 3 a 8 anys) els puguin veure, escoltar i provar perque s'hi vagin familiaritzant i puguin escollir el "seu" quan sigui el moment. També els fan audicions de diferents estils musicals i agrupacions. Petits concerts!
*També oferim l'opció de que puguin fer una estona sols o assistir a una classe individual o en grupets reduïts

Per què estudiar un instrument?
Estudis demostren que tocar de manera habitual un instrument millora les habilitats del llenguatge, la memòria, la conducta i la intel·ligència espacial tant en infants com en adults.
La música és un creixent camp d'investigació en la manera d'entendre els processos mentals implicats en el comportament humà.
Investigacions recents asseguren que la pràctica musical s'associa amb la plasticitat estructural i funcional del cervell que, així mateix, confirma que pot ser model·lat a través d'experiències
És per aquest motiu que cada vegada més especialistes recomanen la formació musical per millorar les habilitats lectores i d'escriptura, sobretot, en nens amb dislèxia o dificultats en aquests àmbits.
Millora la intel·ligència
Un estudi dut a terme amb varis nens i nenes de sis anys, a qui es va ensenyar a tocar un instrument durant 15 mesos seguits, va demostrar que al final d'aquest periode d'aprenentatge musical, tots ells van experimentar canvis notables en la seva anatomia cerebral.
Les àrees del cervell emprades i/o estimulades al tocar, sentir, analitzar i/o viure la música van agumentar tant en tamany com en activitat. Publicat recentment a la revista "Journal of Neuroscience", és el primer estudi que es realitza sobre aquesta temàtica.
Les regions afectades comencen a canviar, fins i tot, als pocs mesos d'iniciar la pràctica musical. Una altra investigació canadenca de la Universitat McMaster, elaborada el 2006, assenyalava que els canvis es comencen a detectar a partir dels quatre mesos d'ensenyament.
Teràpia musical
Les àrees del cervell implicades en el processament de la música també son necessàries per a altres tasques, com la memòria o les habilitats del llenguatge.
Per tant, "si la música té una forta influència en la plasticitat del cervell, és possible que aquest mateix efecte es pugui utilitzar per millorar el rendiment cognitiu", és per aquest motiu que es proposa aprendre a tocar un instrument com a teràpia neurocognitiva.
Un dels estudis més importants sobre aquesta temàtica es va fer a la Universitat de Helsinki, el 2008.
Tot són avantatges
A més a més dels beneficis fisiològics esmentats en els apartats anteriors, la pràctica d'un instrument millora l'estat anímic dels nens i nenes i la seva relació interpersonal.
En l'àmbit individual, tocar un instrument converteix qui ho fa en una persona més metòdica i amb una millor atenció al detall, que planifica bé les tasques i té molta capacitat d'atenció. Aquesta conducta pot traslladar-se a la tasca pròpia de l'estudiant, a qui s'exigeix qualitat i resultats per a un progrés constant i una millora substancial de les seves capacitats i habilitats musicals.
La música és un gran mitjà d'expressió, i com a conseqüència d'això, està directament relacionada amb l'autoestima, millorant-la substancialment amb la pràctica regular.
Ensenya als joves a vèncer la por i assumir riscos, aportant seguretat i autoconfiança.
De la mateixa manera, formar part d'una agrupació instrumental o vocal, millora el treball en equip i la disciplina: per què una orquestra soni bé, el conjunt ha de treballar en harmonia. Afavoreix el compromís per aprendre, assistir als assajos i practicar a casa.